Nacházíte se zde
Domů > 2017 > Lokální potraviny > Tmavomodré nebe na jazyku

Tmavomodré nebe na jazyku

Během EKOvýzvy jsem našel spoustu českých potravin a vymyslel skvělá jídla. Co mi ale celou dobu dost chybělo, tak to bylo něco sladkého. S pečením buchet tolik zkušeností nemám, takže vymýšlet nějaké novinky jsem si netroufl. Ale víte jak, jsme ve výzvě! 🙂

Hledal jsem, hledal a našel. Sehnal jsem mražené české borůvky a projížděl recepty na netu, až jsem se rozhodl, že do toho půjdu a prostě si upeču borůvkový koláč!

A jak na něj?

Nejprve si připravíme domácí rostlinné mléko z máku. Mák namočíme na pár hodin do vody (cca 100 g na 600 ml), i s vodou přelijeme do mixeru, rozmixujeme a přecedíme přes sítko nebo plátýnko. 

Necháme si rozmrazit 400 g borůvek, připravíme drobenku z hladké mouky, cukru a řepkového oleje (cca 1 hrnek mouky, 1/2 hrnku cukru a 1/4 hrnku oleje)

V míse smícháme 400 g polohrubé mouky, 150 g cukru (kupuju přírodní řepný, který je nerafinovaný, ale můžete použít i bílý rafinovaný), 1 lžíci kypřícího prášku, 1 lžičku jedlé sody a špetku soli. Přidáme 500 g na jemno nastrouhaných jablek, 100 ml řepkového oleje a 200 ml makového mléka a vše pořádně promícháme. 

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme moukou, rovnoměrně na něj rozetřeme těsto, poklademe borůvkami a posypeme drobenkou. Pečeme asi 30 minut. 

Je to fakt mňamka! A já jsem naprosto spokojenej! 

 

 

2 0
Erik Šimek
Jednoduchý způsob, jak můžete výrazně snížit svou ekostopu, je konzumace rostlinné stravy. Veganům je často vytýkáno, že některé jejich potraviny jsou dováženy z dalekých zemí. Ve své výzvě bych rád ukázal, že není problém stravovat se současně vegansky a lokálně, a to i v zimních měsících.„
Top