Nacházíte se zde
Domů > 2017 > Veganství > Nejjednodušší jídlo na světě

Nejjednodušší jídlo na světě

Už jste někdy zauvažovali nad tím, jaké uvařit nejjednodušší možné veganské jídlo? Můžete si dát k jídlu třeba jenom jablko nebo banán, ale to se nevaří. Stejně tak je jednoduché namazat si chleba s rostlinným máslem nebo pomazánkou, chuťově to bude bohatší zážitek, ale to pořád nevaříme, sice jsme použili kuchyňský nůž, ale to z nás kuchaře nedělá. Jaké je tedy nejjednodušší jídlo, které opravdu uvaříme, dáme na talíř a můžeme ho inzerovat v jídelně jako plnohodnotný pokrm.

Docela jednoduše se uvaří třeba těstoviny s nějakou omáčkou (i kečup je omáčka) nebo rýže se zeleninou. Ale kdybychom spočítali skutečně základní suroviny (omáčka, zelenina), tak se dostaneme nad číslo dva nebo tři.

Osvojil jsem si ale recept, který snese jen dvě ingredience: vodu, špetku soli (jde to i bez ní) a hladkou mouku. Ano, uhodli jste, jsou to veganské palačinky. A když máte kvalitní teflonovou pánev jako já, tak nepotřebujete ani olej. Před veganstvím jsem znal jen tradiční recept: 1/2 litru mléka, 250 g hladké mouky, 2 vejce, špetka soli. Dobrota, ale s veganstvím nemá nic společného. Otázka za 100 bodů – bude palačinka bez mléka a vajec držet pohromadě, neroztrhá se mi? Vyzkoušeno a osobně potvrzeno: palačinky se netrhají. Sice to není chuťová hitparáda, ale nejjednodušší ukuchtěné jídlo na světě, je na světě. Nebo znáte jednodušší? Napište mi je do komentářů, jaké je vaše nejjednodušší jídlo. Rád je vyzkouším. Napište si recept:

Veganské palačinky: do půl litru vody sypu za stálého kvedlání kvedlačkou tolik hladké mouky, až má těsto tu správnou tekutost. Je to těžké popsat, ale kdo někdy dělal aspoň párkrát palačinky tak VÍ, jak má být těsto řídké, aby na pánvi neteklo jako polévka, ani nebylo příliš tuhé jako povidla. Praxe, hlad a nedostatek peněz vás už naučí vařit! Potom už stačí jen naběračka, pořádně rozpálená pánev a je to! Dobrou chuť.

No dobrá, tak jsem si na ně dal ještě marmeládu, no…

 

26 0
Ruda
„Ještě před pár lety bylo veganství výzvou pro ekologické radikály a dnes? Pod tíhou argumentů tato výzva prokapala i mezi poklidný mainstream. Pakliže nechci být ekologickým pokrytcem a pískat si nahlas Kalamajku při každé zmínce o vlivu živočišné stravy na životní prostředí, musím jednat. Došlo i na Husákovy děti a poezii otlučených kytar, rozpadajících se paneláků a buřty nad ohněm ze starých necek…. V předešlých dvou letech bylo veganství při EKOvýzvě už někým zpracováváno, ale nejen dojmy a recepty živ je příspěvek. V mých příspěvcích se zajdeme podívat na pražskou vegavečeři, uspořádáme si doma vegapárty, zajdeme na trhy, do vegajídelny, něco dužnatého si „vydumpsterujeme“, podíváme se, co nabízí pro vegany internet nebo knihovny. Ale nebojte. O dojmy z abstinenčních křečí a recepty dobrot nepřijdete.“

Komentářů: 1

  1. Do palacinkoveho cesta je fajn dat si banan, bude chutnejsie a zaroven banan tiez drzi pohromade to cesto. Alebo rozmixovat spolu s mukou jablko, hrusku a podobne. Ja osobne nahradzam psenicnu muku ovsenymi vlockami alebo raznou mukou. A mimochodom, ktore palacinky mi chutia najviac, to su ryzove. Ryzu das na noc namocit do vody, taktiez orechy (asi za hrst). Rano ryzu premyjes, a cele aj s orechami a jednou hruskou, plus voda, to rozmixujes na palacinkove cesto (surovu ryzu, nie varenu). A robis palacinky. Treba ich piect trosku dlhsie, aby sa dali otocit, ale vysledok je velmi chutny, taky jemnulinko chrumkavy. Na to si zvyknem dat kusok horkej cokolady a banan alebo ine ovocie. Mnam. Asi si ich urobim 🙂

Top