Nacházíte se zde
Domů > 2017 > Veganství > 5P a kobliha

5P a kobliha

Během své výzvy jsem počítal s tím, že vařit nebudu a budu jíst jenom koblihy. Jenže chyba lávky, v koblihách je šlehaný bílek a syrovátka. A tak jsem se musel pokorně vrátit ke svému kuchařskému umění. Vařit naštěstí umím. I péct. S tím pečením ale chlapi pozor. Jednou jsem do práce přinesl vánoční cukroví a kolegyni u pokladny jsem natolik dojal, že si mne chtěla vzít. Takže vaření ano, s pečením opatrně.

Vařit jsem se naučil po rozvodu, kdy jsem musel krmit dvě děti. Topinky jsou sice taky teplé, ale nedají se jíst pořád. A tak jsem musel požádat mámu, aby mne zaučila. Po prvních nesmělých krůčcích a několika připálených hrncích, jsem si časem vypracoval vlastní kánon 5P. Aneb co musí jídlo obsahovat za charakteristiky, aby splňovalo všechny kritéria pro plnohodnotný kulinářský zážitek. Pište si: Jídlo musí být: 1. TEPLÉ 2. SLANÉ 3. KLOUZAT DO KRKU 4. KOŘENĚNÉ 5. MĚKKÉ. 5P je tedy T.S.K.K.M, ale to by se špatně vyslovovalo a tak 5P jako 5 potřebností. Ještě se mi nestalo, aby po dodržení těchto zásad jídlo nechutnalo.

Bodl by nějaký recept, když jsem tedy ten kuchař, ale s těmi recepty taky opatrně. V neděli, jak jsem vám poskytl recept na veganský banánový koláč, tak jsem si ho i upekl, ale dal jsem do něj místo pytlíku jedlé sody, sodu na praní a nechtěli to žrát ani potkani. I mistr kuchař se někdy přehmátne. 🙂

Příště bude reportáž z vegapárty. Mějte se fajn.

29 0
Ruda
„Ještě před pár lety bylo veganství výzvou pro ekologické radikály a dnes? Pod tíhou argumentů tato výzva prokapala i mezi poklidný mainstream. Pakliže nechci být ekologickým pokrytcem a pískat si nahlas Kalamajku při každé zmínce o vlivu živočišné stravy na životní prostředí, musím jednat. Došlo i na Husákovy děti a poezii otlučených kytar, rozpadajících se paneláků a buřty nad ohněm ze starých necek…. V předešlých dvou letech bylo veganství při EKOvýzvě už někým zpracováváno, ale nejen dojmy a recepty živ je příspěvek. V mých příspěvcích se zajdeme podívat na pražskou vegavečeři, uspořádáme si doma vegapárty, zajdeme na trhy, do vegajídelny, něco dužnatého si „vydumpsterujeme“, podíváme se, co nabízí pro vegany internet nebo knihovny. Ale nebojte. O dojmy z abstinenčních křečí a recepty dobrot nepřijdete.“
Top