Nacházíte se zde
Domů > 2016 > Bez palmového oleje > „Vážený Makový závine…

„Vážený Makový závine…

….už tě nebudu nikdy chroustat, protože je v tobě palmový olej“, jsem chtěl napsat do nazlobeného psaní Tescu. Jenže pozor změna. Ještě před měsícem jsem v Tescu kupoval „makáč“ s palmovým olejem a včera už ve složení nebyl, byl s řepkovým. Takže jsem ostrouhal a místo toho chválím za pozitivní změnu. Zřejmě mě někdo s nazlobeným psaním předběhl.

Dost mne vytáčí, když výrobky, které se chlubí tím, že jsou echt české a plné vlaječek nebo inzerují tradiční recepturu z dob našich babiček či se holedbají tradicí z dob Jana Ámose, v sobě mají palmový olej. Je to dle mého klamání spotřebitele. A tak jsem nezklamal a přiostřil pero.
Dneska jsem chtěl psát Tescu za „echt české“, ale to padlo, místo něj to za makové záviny slízne příště místní pekárna. Oslovil jsem dál Pečivárny Sereď (IDCholding) za „tradiční“ Tatranky a Horalky od roku 1953 a psal jsem do Herba Drug s.r.o. kvůli mýdlu na holení Barbus classic za „tradici“ od roku 1956. Těším sa na odpovedi zo Slovenska.
Příště se poptám, jak jsou na tom z PO místní provozovny. Ahoj.
45 0
Ruda
„Ještě před pár lety bylo veganství výzvou pro ekologické radikály a dnes? Pod tíhou argumentů tato výzva prokapala i mezi poklidný mainstream. Pakliže nechci být ekologickým pokrytcem a pískat si nahlas Kalamajku při každé zmínce o vlivu živočišné stravy na životní prostředí, musím jednat. Došlo i na Husákovy děti a poezii otlučených kytar, rozpadajících se paneláků a buřty nad ohněm ze starých necek…. V předešlých dvou letech bylo veganství při EKOvýzvě už někým zpracováváno, ale nejen dojmy a recepty živ je příspěvek. V mých příspěvcích se zajdeme podívat na pražskou vegavečeři, uspořádáme si doma vegapárty, zajdeme na trhy, do vegajídelny, něco dužnatého si „vydumpsterujeme“, podíváme se, co nabízí pro vegany internet nebo knihovny. Ale nebojte. O dojmy z abstinenčních křečí a recepty dobrot nepřijdete.“

Komentářů: 4

  1. Ahoj Rudo,
    s klamáním spotřebitelů máš úplnou pravdu. A jde o velké množství potravin. Ve svém článku jsem zmiňovala třeba Heru plnou palmového oleje s nápisem „85 let tradice“.
    Nedávno mě ale nadzdvihl ze židle komerční článek v magazínu Albert (leden 2016) s nadpisem Vyznejte se v tucích. Cituji: „Tipy jak vybírat tuky: 1.  2.  3.  4.Nezapomínejte ani na kvalitní margaríny, které jsou vyrobené z řepkového, slunečnicového, sojového, olivového, případně lněného oleje. Na rozdíl od másla nebo sádla kvalitní margaríny neobsahují cholesterol.“
    Takový margarín v prodejně Albert koupit NELZE. Vždy obsahují více než 50 % palmového oleje. To už se ale nikde nezmiňuje a spotřebitel je prostě šizen.
     
    Jediná dobrá zpráva možná je, že sami výrobci a prodejci jsou si vědomi, že propagovat palmový olej už není IN. Snad bude na ně vyvíjen takový tlak, že nakonec palmáč nahradí něčím jiným (lepším), jako v tvém makovém závinu.

  2. Zdravím, můžete k peskování přidat i výtky ohledně Glukózo-Fruktozového sirupu¨? Ten si babičky asi taky těžko doma dělaly 🙂 Můj tip na další výrobek k pranýřování jsou „Tradiční Karlovarské oplatky“ od Opavie (jednoduše fuj). Zkusíte to?

  3. Ahoj všichni,
    mě osobně vadí kromě již zmíněného to, že palmový olej používá i Alnatura-výrobce BIO potravin a jiní výrobci tvz. RAW tyčinek. Je to výsměch zdravé výživě. Do Alnatury už jsem psala před rokem, ale odpověděli mě, že používají palmový olej z kontrolované produkce 🙂 U nás se palmový olej strká do většiny potravin, ale nakoupila jsem si v Itálii nějaké sladkosti – oplatky a tam po palm.oleji ani stopa – používají kokosový olej. Snad to jednou dojde i k nám, ale mám obavy zase z nadměrného používání a pěstování kokosu, stejně jako s mandlemi je to problém. Chudáci včely v Americe. A tak bychom mohli pokračovat s mnoha dalšími problémy – nechutí šetřit papír v mnoha firmách, nestříkat pesticidy, nevozit zboží kamiony, netopit uhlím – přijde mi, že většina lidí u nás nemá zájem o ekologii a je mi z toho smutno. Promiňte, nějak to na mě přišlo.

Top