Nacházíte se zde
Domů > 2016 > Lokální potraviny > Únor… hladový měsíc?

Únor… hladový měsíc?

Dnešní příspěvek bude o tom, co jsem zatím všechno objevil. Vlastně hodně toho pro mně objevili jiní, se kterými jsem o EKOvýzvě mluvil.

Co všechno tedy tvoří můj jídleníček? Začněme tím snadnějším, z lokální zeleniny a ovoce jsou k sehnání brambory, červená řepa, cibule, česnek, mrkev, celer a zelí (čerstvé i kysané), jablka a hrušky. Chléb, mouku, pšenici, kroupy a houby je také velmi snadné najít. Z koření zmíním kmín, petržel, medvědí česnek, oregano, majoránku, feferonky (domácí) a yzop. Sehnat se dá i pohanka, instantní krupicová a pohanková kaše, hořčice a hrách. Z domácích věcí mám spoustu marmelád a zavařenin.

Kávu, černý a zelený čaj jsem vypustil a vařím si čaje bylinkové, které mám domácí. V obchodech jsem je zatím neprověřoval, ale věřím, že se najdou.

Chybí mi těstoviny. Prověřoval jsem jich hodně, třeba Rosické vypadaly nadějně, ale lokální bohužel nejsou. Při telefonátu s milou paní z firmy Europasta (vlastní značky Rosické a Zátkovy těstoviny) jsem se dověděl, že vaječné těstoviny jsou z lokálních surovin, ale bezvaječné nikoli (semolina se dováží z Itálie). Šlo mi samozřejmě o ty bezvaječné.

Těstoviny

Zajímalo by mě, jak jste na tom vy. Našli jste nějaké těstoviny, obilné kávy či sušené rostlinné mléko? Sehnali jste česká slunečnicová a lněná semínka nebo mák? Kde? Dejte mi vědět! Těším se také na vaše články.

 

 

3 0
Petr
Tento rok se zapojuji do EKOvýzvy zevnitř jako technická podpora. Minulé roky jsem řekl NE supermarketům a užíval si lokálních potravin.

Komentářů: 15

  1. Myslím že volba „bezvaječné versus semolinové“ z Itálie. Volila bych semolinu z Itálie. Pokud je ještě v tuto dobu konzumuji. Ono po cestě do toho auta někdo přiházel i jiné potraviny a já nevím co všechno, kdybychom to chtěli globalizovat, stejně kamionovou dopravu asi nezastavíme.

    Horší jsou pro mne ty vejce a filozofie této produkce v porovnáním s dopravou – že by byl závažnějším problémem. Ale je to můj názor, někdo prostě radši přestane jíst všechny těstoviny?

    A bude 100% lokální. Já volím variantu nebýt třeba 100% striktní, ale rozumný. Každopádně lokální je supr lokální, budu-li mluvit za sebe, letos jsem se dobrala k vlastní produkci ředkviček, cibulky, hrášku, petrželky, libečku, máty, salát mi nevyrostl, jablka na zahradě byly a ty ujídám do dnes, z loňské sklizně. Víc jsem v prvním roce pobytu na venkově nestihla. 🙂 Na příští rok se chystám ale v ve větší síle a připravenosti.

    Řepa, mrkev, mne třeba oslovuje skoro každý den,.. A co fazole, pohanka, a jiné? Prosím pokud by šlo, tak konkrétní tipy už na vše co jste sehnal.. Jde to? Co si doma třeba opravdu všechno sama nevypěstuji?

  2. Protože lokální potraviny nebyly mým vlastním tématem teto Ekovýzvy, ale víte co Vám řeknu? Čtu Vaše příspěvky, inspiruji se a fandím všem, kteří na tomto pracujeme. A možná se mi stane, že to všecko nějak absorbuji do sebe a půjdu ještě širším směrem sama u sebe.

    Proto bych ráda, pokud nepředbíhám Vaše téma, zda by šlo o něco jako toto:

     

    Tu je pohanka: http://www.pohankovymlyn.net/ Pohankový mlýn Šmajstrla ČESKO ! 🙂 Tento produkt znám osobně, používám a maximální spokojenost i s jeho variantami.

    A tak nějak podobně.. Díky, za takové konkrétní tipy – bych byla nejraději.

  3. ANOOO mák, slunečnice a lněné semínko jsou české na Kobližné ve venkovním stánku, hned vedle bio kosmetiky. Už se chystám na makové mléko a pohankovo lněou kaši!!!

  4. Pokud považuješ našich bratov Slovákov za dostatečně lokální, tak jsem našla dýňová semínka, jinak lněná z ČR, obojí v Albertu v takové té jejich řadě rostlinná semínka. Ostatní druhy nevím, jak na tom jsou, protože jsem je snědla. Jsou v plastových sáčcích, ale většinou jsou lokální, nebo aspoň evropská. Jo, a taky jsem objevila ovesné vločky Emco, v papírovém obalu a z ČR.

    1. Ahoj, v letošní EKOvýzvě jsem se zaměřil pouze na produkci z ČR, i když to mám do Bratislavy blíž než do Prahy. Je to prostě jsaněji definovatelné. Kařdopádně díky za tipy. Zkusím někde najít ty vločky. Do supermarketu se mi nechce 😉

      1. Ve většině zdravých výživ najdeš bio ovesné vločky od firmy Pro-bio – ty jsou české.

  5. Ja myslim, ze ked uz nenajdes ceske produkty, tak sa treba poobzerat po okolitych statoch, podla mna napriklad Madarsko je velky producent roznych cestovin… na Slovensku som zatial nepozerala, ale mozem skontrolovat bezvajecne 😉

    1. Ahoj Timika,  lokálnost si každý může definovat jinak, já jsem si v rámci EKOvýzvy určil poue ČR, ale záleží na tom, kde žiješ a kam to máš blízko. Třeba z Brna to mám dost blízko na Slovensko 🙂

  6. Problém semolinových těstovin je ten, že ta pšenice, která se do nich používá, u nás neroste, páč má ráda teplo. Nejseverněji se pěstuje na Slovensku.  Aspoň to říkali tady: https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10009033-testoviny

    1. Díky za info. Mě právě zajímá, jestli existujou bezvaječné těstoviny, které jsou vyrobené z pšenice pěstované v ČR.

Top