Nacházíte se zde
Domů > 2016 > Lokální potraviny > Lokálně!

Lokálně!

Hned mi bylo jasné, že si tento rok za EKOvýzvu zvolím „lokální potraviny“ a posunu se v tomto ohledu dále. Věděl jsem, že se budu muset vzdát hodně potravin, ale jsem přesvědčený, že to bude za tu zkušenost stát. Proč?

Lokální znamená vypěstované v České republice.

Přeprava potravin na velké vzdálenosti (někdy i tisíce kilomerů) je nezanedbatelným původcem škodlivin znečisťujících celou planetu.

Lokální znamená sezónní.

Potraviny jsou sklízeny zralé. Ty importované se sklízejí ještě nezralé a dozrát se nechávají během cesty, nebo v chladících skladech – což kromě chuti a obsahu živin spotřebovává také mnoho energie.

Lokální znamená podpora místních zemědělců a komunit.

Místní drobní zemědělci to nemají v konkurenčním boji s importovaným zbožím lehké. Přitom dodávají to nejlepší ovoce a zeleninu.

Lokální znamená vlastní námaha.

Pěstovat si vlastní bylinky, jahody, rajčata, okurky, papriky… to všechno jde. Je to namáhavé, ale je to také nejvíce environmentálně příznivá cesta, jak si zajistit vlastní potraviny.

lokalni_potraviny

Příště se podíváme na to, jaké lokální potraviny si můžeme v únoru zajistit. Jídla bude dost! Pro jistotu se ale zvážím a za měsíc se uvidí 🙂

9 0
Petr
Tento rok se zapojuji do EKOvýzvy zevnitř jako technická podpora. Minulé roky jsem řekl NE supermarketům a užíval si lokálních potravin.

Komentářů: 10

  1. Ahoj Petře, zajímal by mě Tvůj názor na veganskou a zároveň lokální stravu v ČR. Myslíš, že je možné  z místních zdrojů dlouhodobě přijímat všechno, co tělo potřebuje? Já si moc neumím představit hlavně zimu… Těším se na další příspěvky, jsem zvědavá! 🙂

    1. Zuzka, vela veci sa da zmrazit, sice nie som vegan, ale napriklad minuly rok som si urobila poriadne velke zasoby ovocia do mraznicky, je to zdravsie ako zavarane 🙂 Ak budem mat vlastnu zahradu, kupim si velku mraznicku!

      1. Ahoj Timiko, mrazák je samozřejmě také možnost, ale nezdá se mi, že by tohle řešení moc snižovalo ekologickou zátěž.

        1. Petre, drviva vacsina ludi ma mraznicku, bez nej to akosi ide tazko. Urcite lepsie, ako jest banany alebo ananas z ineho kontinentu.

    2. Ahoj Zuzko, myslím si, že to možné je. Zima je samozřejmě náročnější, ale v dnešní době to nepředstavuje takový problém, jako v minulosti. Jediné, čím si zatím nejsem jistý, je dostupnost českých vitamínů B12. Jako vegan je beru pravidelně a zrovna mi došly, tak zítra oběhnu lékárny a uvidím. Vlastně jsem taky docela zvědavej, co všechno během měsíce objevím.

  2. Ahoj, jsem moc zvědavá na tvé rady, protože s tímhle si moc nevím rady, kde brát lokální věci, něco si pěstuju, uskladňuju, zavařuju, ale teď už mi zásoby došli a co dál…

    1. Ahoj Iveto, do příštího článku napíšu něco o potravinách, které teď jím. Uvítám ale také rady od tebe a dalších účastníků a účastnic. Je nás hodně, tak to by bylo, abychom to nedali společně dohromady!

  3. české potraviny, které se dají víceméně sehnat celoročně:brambory, cibule, zelí(skvělý zdroj C), mrkev, obilniny(hlavně bych vyzdvihl oves), mák (zdroj Ca) chleba,. celer, česnek, jablka ad. jen s těmahle potravina se dá užásně vyžít měsíc přes léto spousta zeleniny a ovoce. Na zimu zavařeniny. ‚Takhle jsem i s nějakými ´´exot´´ potravinami veganem přes 2 roky + musím připočíst pilulkovou B12 ale její nedostatky jsem sám na sobě nepozoroval, takže ji beru jen preventivně

     

    1. Pre mna este cvikla, z tej sa da urobit strasne vela veci, teraz som si upiekla cviklovy kolac. Ako sa vlastne povie cvikla po cesky? Řepa?

  4. Ahoj Davide, přesně tyhle potraviny mám teď doma. Včetně řepy, jak píše Timika 🙂 Za mě bych ještě doplnil hrách, fazole a houby. B12 taky beru. A kde kupujete koření? Nějaké bylinky jsem si vypěstoval, ale moc toho není.

Top