Nacházíte se zde
Domů > 2016 > Minimum odpadu > Co na chleba?

Co na chleba?

Jsem docela chlebožrout. Věta „Tak si vem chleba s něčím. padla při mé výchově nesčetněkrát a v důsledku toho jsem skutečně zvyklý různé denní hlady zabíjet chlebem. Dokud mi nevadily obalové materiály, neměl jsem s ničím problém ani jako vegan – v ledničce jsem pořád měl nějaká tataráčky, škvarkové, pažitkové, provensálské, francouzské či ještě jiné rostlinné pomazánky. Jenže teď žádné vaničky či střívka v pytli nechci!

Tak daleko, abych programově vyráběl pomazánky, jsem se ještě nedostal. Mám sice tu jednu samovolně vzniklou tofu pomazánku, ale co si budeme povídat, když něco vznikne samovolně, není to ono.

12821464_1212348385451217_3729813472932123508_n

Mé řešení vzniklé situace není mazací, ale nakládací. Nakládám si zeleninu. Zelenina se za dvacet minut připraví, na pár dní nechá kvasit a pak máte lahodnost k chlebu. Dělal jsem to i dřív, ale nyní jsem poměrně zvýšil výrobní kapacitu. Jak se to přesně dělá?

12814509_1212348528784536_510265495102379942_n

  1. vyberete si zeleninu, mé favority jsou zelí, čínské zelí, mrkev a paprika 
  2. zeleninu si nakrájíte na tak velké kusy, jak velké budete chtít jíst. tahle pomůcka celkem funguje.
  3. zeleninu vložíte do nádoby, v níž bude kvasit
  4. přidáte kvasnou tekutinu, u mě je to voda, sůl a stopa octa
  5. zelenina musí být pod hladinou
  6. zatížíte zeleninu tak, aby se nikde nedotýkala vzduchu, aby všechna byla pod vodou.
    existují na to speciální nádoby, takzvané kvašáky
  7. necháte v pokojové teplotě kvasit zhruba týden
  8. ochutnáváte zeleninu – čím déle kvasí, tím kyselejší bude
  9. po několika dalších dnech, když jste spokojeni s kyselostí, zeleninu dáte do chladného prostoru, kde vydrží docela dost dlouho

Specialitkou, kterou jsem si poslední dobou začal nakládat já, je kimchiPálí to, to já rád, je to asijské, to já rád  a prý to je zdravé, to já taky rád. Takže doporučuji zkusit!

2 0
cahounek
Devatenáctiletý, za měsíc maturující, anarchistický, veganský, sluníčkový a vůbec naivní student Gymnázia Jana Keplera. Píšu básně, písničky a právě rozjíždím sólový hudební projekt "Zkaženej pomeranč". Asi rok jsem byl aktivní v Mladých básnících pražských, nyní se organizačně podílím na projektu "To si piš!"

Komentářů: 5

  1. Heeej, nebud lenivy a urob si pomazanky 😀

    Podla mna vyroba pomazanky je sialena zabava, lebo stale sa podari urobit nieco ine – podla toho, co mas doma alebo co prave potrebujes zlikvidovat… Kedze si vegan, tak mozes kombinovat avokado, alebo uvarit mrkvu a rozmixovat s inymi vecami, tak isto uvarit zeler a podobne. Tiez to nezaberie viac ako 20 minut a budes mat tej pomazanky aj na tri dni 🙂

      1. 😀

        No, mozno netreba prekomplikovat, radsej nieco jednoduche… Mne sa fakt velmi chutne podarila pomazanka z avokada – avokado, sol, korenie, cesnak, susene paradajky. Rozmixovat a je to mnam 🙂

Top