Nacházíte se zde
Domů > 2016 > Měsíc veganem > Vaříme vegansky po portugalsku

Vaříme vegansky po portugalsku

Pokud už si jednou zvyknete na to být vegankou a zvládnete si věci zorganizovat tak, abyste měli po ruce něco veganského, i když cestujete, začne vás docela bavit experimentovat s vařením. Když jsem přemýšlela, co že to teď vlastně budu jíst, vzpomněla jsem si na minulé léto v ekosociální komunitě  v Portugalsku, kde se ve veřejné kuchyni vařilo zásadně vegansky a znamenitě. Přinesla jsem si odsud skvělý recept na salátovou zálivku, kterou můžete používat i jako pomazánku (respektive něco, do čeho můžete namáčet chleba středomořského typu).

Takže, vezmeme spoustu olivového oleje a smícháme ho se sušeným droždím (které jsme před tím rozmíchali v několika kapkách vody). Přidáme trochu utřeného česneku, špetku soli, sezamová semínka a bylinky (bazalku, tymián). Použijeme jako zálivku na salát, nebo si upečeme vlastní chleba a namáčíme ho ve směsi jako přílohu k jídlu. Je to teď moje nejoblíbenější jídlo.

Dobrou chuť! 🙂

 

0 0

Komentářů: 1

  1. Změnou stravy přichází i velká změna energie. Největší změnu jsem pozorovala před více jak 16 ti lety, kdy jsem přestala jíst maso. Bylinkářka mi předepsaná bylinky na žaludeční potíže a ty mě nasměrovaly tak, že jsem na maso neměla chuť. Nejprve vymizelo z mého talíře maso z velkých jatečních zvířat, po čase i drůbež a ryby.  Až poté jsem si začala uvědomovat i etické důvody proč chci maso úplně vyřadit ze svého jídelníčku. Těžkou energii stahující do “ ne-moci“, vystřídaly jiné jemnější vjemy. Člověk se určitým jídlem ladí na určitou rezonanci a tak je pochopitelné, že opustí-li rezonanci násilí, začnou se u něho projevovat změny, dostává se do jiných myšlenkových schémat a začne si uvědomovat jiné věci. Okolí se snaží zasáhnout. Hrozí totiž, že se dostanete skutečně do jiných rezonancí a přestanete si s některými lidmi rozumnět. Ne proto, co máte, či nemáte na talíři, nýbrž proto, že vaše energie se změní. Pozoruji lidi, kteří mě přesvědčují o nevyhnutelnosti konzumace masa. Jak vypadají? Jsou zdraví? Mají hodně energie? Většinou jsou unavení a mají zdravotní potíže. Nepřesvědčují mne.                             Postupně jsem začala přemýšlet i o jiných potravinách a před časem jsem začala jíst veganskou stravu, ( opět obrovská úleva bez mléka a mléčných výrobků…nejen tělesná, ale i duševní.. ) pokud možno bezlepkovou, z čerstvých a kvalitních potravin. Uvědomila jsem si, že jídlo může skutečně působit jako lék.  Objevila jsem úžasné účinky syrové stravy… a hlavně odkrylo se přede mnou spousta potravin, kterých si konvenční strávník ani nevšimne. Není třeba sladit cukrem, stačí datle, či sirup z agáve, semena, ořechy, olivový olej, lahůdkové droždí, nekonečná řada luštěnin, ovoce, zelenina… Je mi skutečně k smíchu, když se mě někdo zeptá, co vlastně jím. Jen je potřeba ze začátku využít „zkratky.“ V případě hladu rychle zasáhnout, aby člověk nebyl nucen sáhnout po jogurtu, či kousku sýra, pro jeho rychlé utišení. Posloužil mě malý mixér ( který vozím i na cesty) a pár kousků čerstvé zeleniny. Zeleninové a ovocné smoothie , nebo jen narychlo rozmixované rajče s olivovým olejem, citronem a pár ořechy či semínky. Na cesty si připravím zálivku na salát. Je tisíce variací (např. Kešu ořechy, citron, trošku vody, lžičku agáve sirupu nebo 1 datli, olivový olej a sůl vytvoří konzistenci majonézy a v salátu chutná skvěle, ale i zasytí a vyživí…..nebo rozmixované tofu se solí a tmavou himalájskou solí vonící po vajíčku, citronem a troškou agáve sirupu vám vykouzlí majonézu, ze které můžete vytvořit bramborový, či “ vlašský“ salát…. Nebo rozmixované avokádo či mango s kapkou citronu a olivového oleje…..) veganství prostě neodporuje gurmánství a po čase zjistíte, že vaši blízcí budou všechny tyhle dobroty oceňovat. Není třeba bojovat, každý z nás má svůj čas a svoji osobitou cestu…. A tak ať jsme jedlíci čehokoliv, snažme se nacházet jeden k druhému cestu a zároveň se nenechme zviklat argumenty, které se nás, pokud se skutečně pravdivě následujeme, netýkají. Tak dobrou chuť !

     

Top